ÜDVÖZÖLJÜK HONLAPUNKON

Tekintse meg bemutatkozó oldalunkat.
Kellemes időtöltést kívánunk: Recse Mónika és Recse Tibor

THE BEST KENNEL

HÍREK - INFORMÁCIÓK

Tudod, egy állatot, kevés csak etetni.

Ennél többre vágyna, kezd el hát szeretni.

Simogasd

...

KÉREM OLVASSA VÉGIG KÖLYÖK OLDALUNKAT!

Nagyon ügyesen viselkedtek. :)

Címlap/ tittle-page: Ch Coppery Cabala The Best

Bronzkoszorús mestertenyésztői címek 2011

Bemutatkozás

A Boston Terriert egy külföldi TV adón láttam meg az 1990-esévek végén. Az addig csak fotókról ismert szép kiskutya a képernyőn keresztül sugározta felém azt a hihetetlen energiát, temperamentumot és határtalan szeretetet, amit van szerencsém nap mint nap átélni.

 Évekig tartó kutatás után 2003 ban  került családunkhoz az első Boston Terrierünk Thalia Szlovákiából

Természetesen akkor még ritka fajtának számított  és az ára is sokkolóan hatott,mikor megtudtam, hogy 1200 eurot kell fizetni egy ilyen kölyökért, ha tenyésztőtől vásárolom. Ez természetesen nem is volt kérdés számomra, hiszen minden kutyámat megbízható helyről vettem. 

Akkor még nem gondolkodtam tenyésztésben csupán egy ilyen kiskutyát akartam, de az első együtt töltött hónap után tudtam, hogy nekem mindig lesz minimum egy bostonom. Thalia annyira elbűvölt minket személyes varázsával, intelligenciájával, szeretetével, hogy rövid kis élete megpecsételte sorsunkat. Egy sajnálatos balesetben (kutyatámadás) hunyt el 3 hónaposan. Másnap az első dolgom az volt, hogy írtam a tenyésztőnek, hogy nekem azonnal kell egy bostonka és kértem segítsen. Néhány nap múlva megkaptam a választ, hogy mehetünk Thalia testvérért, Brigiért, természetesen ugyanebben az árban, így –mivel minden spórolt pénzt kiadtunk az előzőér – kölcsönt kértem és hétvégén sírva öleltem az új kiskutyámat.

       Alig néhány hónappal Brigi érkezése után már kerestem egy fiút, mivel azt olvastam,hogy az első igazi boston csíkos volt, így azt kerestem, de olyan ritka volt anno mint a fehér holló, kb egy évet vártam rá. Végül sikerült találni egy olyan kutyát akit én szerettem volna. 4 hetes korában fotó alapján döntöttem el, hogy ő az enyém lesz, sírva utaltam el a teljes vételárat és kb. hónap múlva megérkezett Vili Franciaországból. Különleges színe, jó felépítése és szép mozgása igazán sikeressé tette őt. Ő tudta magáról,hogy szép és úgy is viselkedett mindemellett valóban élvezte a kiállításokat, a figyelmet, a tapsot amit a ringben kapott. .

                kb másfél évvel később érkezett Barbi Franciaországból, és Timi Lengyelországból, akkor már megszületett a fejemben egy bizonyos típus amit én szerettem volna, tudtam mit akarok mi a célom, így a következő évben megvásároltam Matyit. Tulajdonképpen erre az 5 különböző vonalú kutyára épült tenyészetünk. Mottónk: „Tenyészteni annyi, mint években s generációkban gondolkodni.”

         Kutyáink többszörös győztesek, fiatal és felnőtt champion címekkel rendelkeznek több országban, de nemcsak a kiállításokon, hanem kutyaiskolában is bizonyítanak. Az egészség, és a küllem mellett temperamentum is nagyon fontos tényező számunkra . Szeretem és igyekszem megtartani azt az energikusságot ami ezekre a kicsiny terrierekre jellemző.

              Kennelünkből származó kölykök szintén sikeresen szerepelnek a kiállításon, bébi, kölyök és fiatal győztesek, sokan többszörös champion címmel rendelkeznek itthon és külföldön is. Néhányan tenyésztőknél ajándékoznak meg csodaszép utódokkal, mások szerető családokban élnek, de ami a legfontosabb, hogy boldog kiegyensúlyozott életük van. Természetesen a gazdik többségével szinte napi kapcsolatban vagyok, legyen akár 5 éves akár 5 hónapos, kiállítási vagy hobby kutya tulajdonosa. Külföldön élő kölykeinkről is rendszeresen kapok információkat és fotókat. Nálunk nem áll meg az élet azzal, hogy a kiskutyát kiviszik a kapun, inkább még csak ott kezdődik igazán. Onnantól kezdve még jobban aggódok, hogy a kezeim közé születet, heteken át dédelgetett, tanított kiskutyáim jól vannak e az új családjukban. Igyekszem figyelemmel kísérni a „gyerekek” életét, egyrészt próbálok segíteni a gazdiknak, amiben tudok, másrészt szem előtt tartva az utódok fejlődését tenyésztői tapasztalatokkal bővíthetem tudásomat. Minden évben is megrendezzük a THE BEST családi napot, mikor az összes nálunk született kutyát és gazdit vendégül látjuk. Ilyenkor jót beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk, játszunk és tréningezünk a kutyákkal egy igazán kedves és kellemes napot töltünk el együtt.

A KUTYÁS
... egy speciális fajta, melyet az FCI nem ismer még el.
... azt hiszi mindenki tart kutya ketrecet a nappalijában.
... a lakása kissé fut, de a kennel sora makulátlan.
... bármikor talál karnyújtásnyira egy kiállítási katalógust.
... gyerekei 5 évesen többet tudnak a méhecskékről, mint a legtöbb ember 40 évesen.
... kis tehergépjárművet, egyterűt, kombit vezet.
... a hétvégenként sose elérhető, mert kiállításon van.
... örömmel vezet le 600 km-ert, költ 10.000-et benzinre, 30.000-et szállásra és nevezési díjra, 10.000-et ételre, csak hogy
hazahozzon egy 100 Ft-os szalagot.
... a gyerekei a szuka szót teljesen otthonosan használják.
... örökzöld, pompás kertje, gyümölcsfái vannak, de a permetezésről hallani se akar.
... gond nélkül felkel 6-kor, hogy megsétáltassa kedvenceit, illetve odaér 8-ra bármely kiállításra, de a munkahelyére nehezére esik 9-re beérni.
... szívfájdalom nélkül eladja belvárosi lakását, hogy egy tanyára költözzön.
... soha nem marad le egy nevezési határidőről sem, de a kocsi részletet mindig késve fizeti be.
... órákon át képes beszélni telefonon egy másik kutyással, olyan nyelvet használva, amit más nem ért.
... szülei meg vannak győződve róla, hogy teljesen bekattant.
... kutyás barátai szerint irigylésre méltó életet él.
... mind bolond ......
DE MI ÍGY SZERETÜNK ÉLNI

Recse Mónika

A boston

Cikk 2012 április A KUTYA újságból :

A BOSTON TERRIER

 

Harcikutyából társasági eb

Az 1800-as években Amerikában is népszerűek voltak a kutyaviadalok, a Boston környéki munkások egyik „szórakozása” is ez volt,így tulajdonképpen ennek köszönhetjük a Boston Terrierek létezését A munkások ugyanis nem új amerikai fajtát akartak létrehozni, hanem harci kutyákat szaporítottak. Angliából behozott bulldogokat ( Nem a mostani Angol Bulldogok) kereszteztek a mára kihalt fehér angol terrierekkel.

A Boston Terrier ősatyja egy Judge nevű kutya volt. Szögletes fejű, nyomott orrú izmos kutya, csíkos színezettel, arcorri részén fehér folttal, nyakán fehér gallérral, kagylós füllel és kb. 15kg súllyal. A súly csökkentésére egyre kisebb egyedeket válogattak a tenyésztésbe, a fül rögzítéséhez időnként Francia Bulldogokat használtak. Barnard’s Tom (Judge unokája) - aki mindössze 9 kilós kutya volt a megfelelő fehér jegyekkel, csíkos szőrrel ,csavart farokkal és rövid fejjel - már kiállításokon is szerepelt. Ő már „igazi” Boston Terrier volt.

1878-ban még a Bullterrierek osztályába sorolták őket ( American Bull Terrier néven ) tekintettel a közös ősökre. 1889-ben létrejött az American Bull Terrier Klub, mely kezdeményezte az új fajta elfogadását. 1893-ban az AKC Boston Terrier néven elismerte és felvette törzskönyvébe a fajtát. Ekkor kezdődhetett az „igazi” tenyésztői munka, amely a méret és a fülállás stabilizálására fektette a hangsúlyt.

A hajdani agresszív kutyákból mára kiegyensúlyozott családi kedvenc lett, aki ideális társ minden korosztály számára.

A Boston maga a stílus

A Boston Terrier hazánkban még nem túl ismert és elterjedt fajta, bár népszerűsége az utóbbi időben nőni kezdett. Hazai kiállításokon már szép számmal szerepel a Boston Terrier és bájával elvarázsolja a közönséget.

A Boston egy stílus, egy életforma egy piciny testbe bújt hatalmas szeretetcsomag. Aki egy sokoldalú, vicces, kedves, egészséges társat szeretne ne keresgéljen a fajták között csak látogasson el egy tenyészetbe vagy kiállításra ahol találkozhat néhány bostonkával. Ha megismeri a fajtát közelebbről, garantáltan beleszeret és nem tud többé élni nélküle. Én meg vagyok győződve arról, hogy ők folyamatosan azon törik a fejecskéjüket, mivel tudnának borsot törni az orrom alá éppen aznap. Bandában igazán találékonyak tudnak lenni a csínytevésekben, majd ártatlan képpel lapított füllel tekingetnek körbe a számonkéréskor, mintha csak azt mondanák - „Mi nem láttuk ki lehetett az”. Egyszerűen nem lehet rájuk haragudni, talán ezért van, hogy a „bostonosok” sokat mosolyogó, vidám emberek.

Magas fokú intelligenciájának köszönhetően gyorsan és könnyen tanul. Könnyedén megtanítható az alapvető engedelmesség mellet különböző vicces feladatokra is. Szeretettel, de következetesen kell nevelni, megfelelően szocializálni, hiszen mégiscsak terrier vér csordogál az ereiben. Mindig készen áll egy kis játékra, mókára vidámságot varázsolva környezetébe. Nagyon élénk kutyus, szinte bármivel el tudja magát (és környezetét) szórakoztatni. Rendkívül jó alkalmazkodó képessége mellett kevés nevelésre van szüksége, hogy ideális társ legyen nagy családban vagy egyedül élő ember mellett. Gyorsan beilleszkedik gazdája életébe akár otthon pihenni vágyó akár nagy utazásokat kedvelő legyen az. Ha kell órákat pihen a kuckójában vagy a boxában minden zokszó nélkül csupán szuszogása esetleg halk hortyogása árulja el, hogy ott van.

Finom testalkata, gyönyörű színe és kellemes természete miatt amerikai dzsentlemennek is nevezik. Cseppet sem tévednek ezzel a meghatározással, egy ugráló, rohangáló „boszi” egy percen belül magára tudja ölteni az úriembernek hűvös eleganciáját ha a kiállítási ringben vagy társaságban kell szerepelni. Igazi társasági kutya, kis méreténél fogva, bárhová magunkkal vihetjük, akár pórázon akár a ma divatos kutyahordozó táskában, szeret kirándulni, úszni, autózni.

A gyerekeket nagyon szereti, felnőttekkel szemben esetleg tartózkodó lehet az első pillanatban, de gyorsan oldódik . Más fajtákkal jól kijön, nem félénk, de nem is kötekedő, soha nem agresszív, ha kell, akkor viszont megvédi magát a nagyobb kutyákkal szemben.

Amilyen kicsi olyan magabiztosságot sugároz megjelenése. Nem túl ugatós, de éberen figyel mindenre és védi területét az idegenektől (akár a „nagyok”). Ez a csupa izom kiskutya rendkívül gyors és jó futó, meglepő gyorsasággal vált irányt nagyszerű élmény vele kutyás sportokban részt venni. Külföldön Agility versenyeken is megjelenik néha egy-egy bostonka emellett védőhajlamát is megmutatja, ha képezzük őket. Rendkívül aktivitásának azonban nekünk gazdiknak kell határt szabni. A „szélsőséges” időjárás ugyanis árthat neki. Nagy melegben a hőguta veszélye fenyegeti - a rövid orrocskája miatt, hidegben pedig megfázhat, ha huzamosabb ideig van kint - mivel nincs aljszőrzete. Viszont előnyére válik, hogy lehet öltöztetni és ő szereti is a finom puha rucikat.

E két tényezőt leszámítva tulajdonképpen más „baja” nem lehet, mivel szerencsére egészséges fajta. Európában természetesen szép számmal megtalálhatók már, de a lelkes tenyésztők időnként Kanadából, Amerikából hoznak be kutyákat vérfrissítés céljából. Így talán sikerül megóvni egészségét és egy betegségektől mentes állományt tenyészteni továbbra is.

A Boston Terrierek legfőbb külső jellemzője a nagy felálló fülek, a nagy sötét, sugárzó szemek, melyek intelligens arckifejezést adnak a kutyának. Izmos teste és végtagjai csillogó szőre igazán széppé teszi. Elegáns külsejét az fehér jegyek szimmetriája hangsúlyozza, melyet könnyed, kecses mozgással koronáz meg.

Ma is sokan összekeverik a Francia Bulldoggal, pedig a különbség azért jól látható. A Boston kisebb tömegű, méretű és sportosabb alkatú, de feje valóban megtévesztően hasonlít a Bulldogéra. Mindez köszönhető annak, hogy nem ismerik a fajtát. Ez a kicsi kutya egy igazi kis elbűvölő társasági eb.

 

Boston Terrier

FCI Standard Nr. 140.

Eredete: USA

Az érvényes eredeti standard közzétételének dátuma: 1990.02.28.

Használhatósága: kísérőkutya

FCI besorolás: IX. fajtacsoport társasági és kísérőkutyák
11-es szekció kicsi dogszerű kutyák, munkavizsga nélkül

Általános megjelenés: A Boston terrier élénk, nagyon intelligens kutya, kiegyensúlyozott megjelenéssel, rövid fejjel, kompakt törzsel, és rövid farokkal. Csíkos, fekete vagy "seal" (fekete vöröses csillogással, amit azonban csak napfénynél lehet látni) színű mindig egyenletes rajzolattal. A fej arányban legyen a kutya teljes nagyságával, és kifejezése magasfokú intelligenciát sugározzon. A test eléggé rövid és feszes, a végtagok erősek és jó formájúak, a farok rövid. Ne legyen egyetlen egy ismertetőjel sem annyira kifejezett, hogy a kutya rossz arányúnak tűnjön. A kutya, az erő és élénkség benyomását keltse, mutasson klasszist, a tartása legyen könnyű és kecses. A szín és a fehér rajzolat harmonikus kombinációja különös azonosítójele egy tökéletes fajtareprezentánsnak.

 

Nagyság-szubsztancia: A súlyt a következő osztályokba sorolják:-6,8 kg alatt ; - 6,8 -9 kg-ig ; - 9 -max. 11,3 kg-ig;.

A lábak hosszúsága legyen arányban a törzs hosszúságával azért, hogy a Boston terrier kvadratikus megjelenést mutasson. A Boston terrier erős kutya, nem szabad sem vékonynak, sem durvának hatnia. Csontjai és izomzata arányban legyenek a súllyal és a felépítéssel, ezek a kívánt összhatásához járuljanak hozzá.

Hiba: Otromba vagy esetlen megjelenés.

A nemek megkülönböztetése: Mindkét nem képviselőjének összehasonlításában az egyedüli felismerhető különbség a szuka kecses testfelépítése.

Fej: A koponya kvadratikus, felül lapos, ránctalan, lapos orcákkal, meredeken lejtő homlokrésszel, és jól kifejezett stoppal. A Boston terrier ideális kifejezése figyelmes, barátságos és magas fokú intelligenciát mutat. Ez ennek a fajtának egy különösen fontos jellemzője. A szemek távol helyezkednek el egymástól, nagyok, kerekek és sötétek. Elölről nézve a szemsarkok egyvonalban vannak az orcával.

Kizáró okok: Kék szemek vagy a kék színnek bármely nyoma.

A fülek kicsik, felállóak vagy természetesen vagy kupirozva, hogy a fej formáját kihangsúlyozzák és olyan közel, ahogy csak lehet a külső koponyaszélhez tűzve. Az arcorr rövid, kvadratikus, széles és mély, arányban van a koponyával. Ránctalan, inkább rövidebb, mint széles vagy mély, hossza maximum kb. egyharmada a koponyahossznak. Az orrhát felső vonala a stoptól az orrhegyig párhuzamosan halad a koponya felső vonalával. Az orr fekete, széles és határozott vonalat mutat az orrlyukak között.


Kizáró hibák: Hússzínű, barna vagy foltos orr.

Az állkapcsok szélesek és kvadratikusak, rövid, egyenletesen elhelyezett fogakkal. A harapás harapófogó vagy enyhe előreharapás azért, hogy a fangnak kvadratikus kinézetet adjon. Az ajkak mélyek, de mégsem lógnak lazán le, és teljesen eltakarják a fogakat zárt szájnál.
Súlyos hiba: Ferde harapás.


Hibák a fejen: A szemben túl sok fehér vagy a pislogóhártya látszik, szűk vagy széles orrlyukak, a fül nagysága nincs arányban a fej nagyságával.
Súlyos hibák a fejen: Zárt szájnál látható nyelv vagy fogak.

Nyak/felsővonal/test: A nyak hossza az egész kiegyensúlyozott megjelenését támassza alá. A tarkó enyhén ívelt, a fejet büszkén tartja, és harmonikus átmenetet képez a vállakhoz. A hát éppen elég rövid ahhoz, hogy kvadratikusnak tűnjön a test. A hátvonal egyenes és a far a faroktő felé enyhén lejt. A bordaív mély és jó szélességű a bordák a kezdetnél íveltek és jól hátraérnek az ágyékrészig. A test rövidnek látszódjon. A farok mélyen tűzött, rövid, finoman és hegyesen végződik, egyenes vagy csavartformájú. Nem szabad a hátvonal fölött hordania. A kívánt farokhosszúság maximum egynegyede a faroktő és az ugróizület (csánk) közötti távolságnak.


Kizáró hiba: Csonkított farok.
Hibák a testen: Vidáman hordott farok (felcsapott)
Súlyos hibák a testen: Púpos, felhúzott vagy süppedt, nyerges hát, lapos bordaív.

Mellső rész: A vállak ferdén helyezettek és jól hátul fekszenek, ezáltal lehetővé teszik a Boston terrier elegáns mozgását. A könyök ne forduljon se befelé se kifelé. Az elülső lábak kissé szétállnak egy egyenes vonalon a lapockacsúcs alatt. Az elülső lábak csontjai egyenesek, rövid és erős alkarral. A farkaskörmöket el lehet távolítani. A mancsok kicsik, kerekek, zártak és nem állnak befelé, de nem állnak kifelé sem, jól ívelt ujjuk van, rövid körmökkel.

Hiba: Szubsztanciaszegény (gyenge, vékony) lábak, nyitott mancsok.

Hátsó rész: A combok erősek és jól izmoltak, jó térdizület szögeléssel. A hátsó lábközép rövid és nem fordul se befelé se kifelé, az ugróizületek jól fejlettek. A mancsok kicsik és zártak, rövid körmökkel.

Hiba: meredek térdizület szögellés.

Mozgás: A Boston terrier mozgása legyen lépésben biztos és egyenes vonalon haladó. Az elülső és hátsó lábak tökéletes ritmusban

mozogjanak, egyenesen előre, minden lépés erőt és kecsességet fejezzen ki.


Hibák mozgás közben: Guruló, kaszáló, vagy rengő mozgás.
Súlyos hibák mozgás közben: Bármilyen keresztező mozgás, függetlenül attól, hogy az elülső vagy hátsó lábaknál.

Szőrzet: A szőrzet rövid, sima, csillogó és finom minőségű.
Szín és rajzolat: Csíkozott, fekete vagy seal, mindig fehér rajzolattal. (a "seal"-t : fekete vöröses csillogással, mely csak napfényben vagy más erős fényben látszik) A csíkozott színt kizárólag akkor részesítjük előnyben ha minden más pont egyenlően jó minőségű.
Kizáró hibák: Teljesen fekete, csíkozott vagy seal a kívánt fehér rajzolat nélkül, szürke vagy májszín.


A megkövetelt rajzolat: Fehér rajzolat a fang körül, fehér folt a szemek között, fehér szügy.
Kívánt rajzolat: Fehér rajzolat a fang körül, egyenletes fehér folt a szemek között, és a fej felett, fehér a nyak körül és a szügyön, elülső lábak részben vagy egészen fehérek, a hátsólábak az ugróizület alatt legyenek fehérek.
Megjegyzés: Egyetlen, különben típusos kutyát sem szabad megbüntetni azért, mert nem mutatja a kívánt rajzolatot. Egy túlnyomóan fehér fejű vagy testű kutyának azonban legyen más kíváló tulajdonsága, hogy ezeket a hibákat kiegyenlítse.

Jellem: A Boston terrier barátságos, élénk kutya. A fajta kítűnő adottságokkal rendelkezik és nagyon magasfokú az intelligenciája, ezáltal a Boston terrier egy egyedülálló kisérőkutya.

Kizáró hibák: Kék szemszín vagy bármely jele a kéknek; hússzínű barna vagy foltos orr; kupirozott (vágott) farok; egyszínű fekete, csíkozott vagy seal a megkövetelt rajzolat nélkül; szürke vagy májszín.

MJ. : A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

 

Kapcsolat

the best kennel logo

+36 30 867-85-68
info @ thebest-bostonterrier.eu
8542, Vaszar, Fő út 79.

recse kutyaiskola logo

Videók

+36 30 867-85-68
info @ thebest-bostonterrier.eu
8542, Vaszar, Fő út 79.
„KÉTSZERES EZÜSTKOSZORÚS MESTERTENYÉSZET”
X

Szerzői jogvédelem alatt áll

Védett oldal.